GÜNÜMÜZDE PONTUS FAALİYETLERİ

17 Nisan 2023

Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü etkinliklerimize, 15 Nisan 2023 Cumartesi günü 14.00’te, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonunda, Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu’nun verdiği “Günümüzde Pontus Faaliyetleri” başlıklı konferansımızla devam ettik.

Alanında yetkin araştırma ve çalışmalarıyla tanınan Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Cumhuriyet Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu konuyla ilgili yansılarla desteklediği konuşmasında özet olarak şu hususlarda bilgi verip değerlendirmelerde bulundu:

“Pontusçuluk, en özlü ifadeyle bugünkü Sinop’tan Artvin’e kadar olan bölgede, yaklaşık 70.000 ke2’lik bir alanda bağımsız ya da özerk bir Pontus Cumhuriyeti kurma hayalidir. Pontusçular Doğu Karadeniz’de kurulacak bir Rum devletinin aynı zamanda aynı zamanda Yunanıstan’a bağlanmasını amaçlamıştır. Milli Mücadele döneminde Pontus isyanı adı altında Rum çeteler isyan, terör, mezalim hareketi olmak üzere çeşitli eylemlerde bulunmuşlardır.

Yeni Pontusçuluğa dair ilk siyasi girişim ise 1892 yılının 26Eylül- 3 Ekim tarihleriz arasında Selanik’te “Anadolu Faciasının 60. Yıl Dönümü” başlığı altında bir konferans düzenlemek olmuştur. 24 Şubat 1994’te Yunan Parlamentosu oybirliğiyle “19 Mayıs Pontus Soykırımını Anma Günü” kanununu kabul etmiştir. Parlamento’nun sözde soykırım kanununa göre, 1819-1923 yılları arasında Karadeniz kıyılarında yaşayan yaklaşık 353 bin Rum, Osmanlı Türkleri tarafından sistematik olarak imha edilmiştir.

24 Şubat 1998’de bu kez BM’de özel statüye sahip olan “Halkların Hakları ve Kurtuluşu İçin Ulusal Birlik” hazırladığı bir bildiriyi BM Genel Sekreteri’ne sunarak Yeni Pontusçuluğun BM’ye taşınmasını sağlamıştır.

Yunan iş adamı Dimitris Melissadinis, Pontus TV kurma çalışmalarına başlamış, televizyonun hedef kitlesi olarak Doğu Karadeniz halkı belirlenmiştir. Başta Yunanistan’da olmak üzere çeşitli ülkelerde çok sayıda Sözde Pontus anıtları yapılmıştır. Sadece Yunanistan’da 57 tane heykel-anıt yapılmıştır. Bu anıtların bir kısmında sözde soykırım anlatılmakta, diğer birtakım kısmında ise “Pontus’ta Helen Savaşçıları” olarak anılan kişiler yer almaktadır. Bunun yanı sına en ç ok çocuk ve kadınların ön plana çıktığı sahnelerle sözde soykırımın vurgulandığı görülmektedir.

Sözde Pontus Soykırımının diğer ülkelerde tanınması için uluslararası topluma propaganda ve baskı yapılmaya başlanmıştır. Ermenistan Parlamentosu 2015’te Sözde Pontus Soykırımını tanıyan, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden sonra üçüncü ülke olmuştur.

Tıpkı tarihi Pontusçuluk siyasetinde olduğu gibi Yeni Pontusçuluğun amaçlarını gerçekleştirmek için de  Yunanistan’da ve başka pek çok ülkelerde çok sayıda dernek kurulmuştur. Bugün bu derneklerin sayısı 400’e ulaşmıştır. Başta Yunanistan olmak üzere Pontusçu derneğin kurulduğu ülkeler arasında ABD; Kanada Avustralya, Almanya, Rusya, Ermenistan, Ukrayna, Kazakistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi bulunmaktadır.”

Etiket:

Kategori: Genel, Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.