TÜRK MUSİKİSİ ÜSTADI NEVZAT ATLIĞ ANISINA YIL SONU KONSERİ

31 Aralık 2023

Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü 2023-2024 dönemi etkinliklerimize, 30 Aralık 2023 Cumartesi günü 14.00’te, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonunda, Bakırköy Musiki Konservatuvarı Vakfı’yla birlikte düzenlediğimiz; Cumhurbaşkanlığı Korosu Şefi Mehmet Güntekin ve BMKV Başkanı Hikmet Özkahraman’ın konuşmacı, TRT Ses Sanatçısı Suat Güney’in solist olduğu “Türk Musikisi Üstadı Nevzat Atlığ Anısına Yıl Sonu Konseri”yle devam ettik.

Programımız Nevzat Atlığ belgeseli gösterimi ile başladı. Belgesel gösteriminden sonra kürsüye çıkan Bakırköy Musiki Konservatuvarı Vakfı Başkanı Hikmet Özkahraman, BMKV öncesi ve sonrası Nevzat Atlığ Hocayla tanışıklıkları ve Nevzat Atlığı’ın vakıflarını gelişip değer kazanmasına katkılarını ana çizgileriyle ele aldığı konuşmasında , Atlığ’ın vakıflarının hep yanında olduğunu, birlikte  Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı iş birliğiyle Klasik Türk Müziği’nin notalarını  albümler halinde yayınladıklarının, korolarla kaset haline getirip kayıt altına aldıklarını söyledi. Özkahraman, Nevzat Atlığ himayelerindeki vakıflarının Türk Musikisi’nde altın halkalar diyeceğimiz çok değerli sanatçıları yetiştirdiğini, işte bugün dinleyeceğimiz Cumhurbaşkanlığı Korosu Şefi Mehmet Güntekin, solist Suat Güney, Faruk Salgar gibi örneklerin bu kuşağın son altın halkalarından olduğunu söyledi.

Hikmet Özkahraman’ın kürsüye davet ettiği konuşmacımız Cumhurbaşkanlığı Korosu Şefi Mehmet Güntekin de çocukluğundan beri ilgisini çeken, konserlerini takip ettiği  bir tıp doktoru ve aynı zamanda musikişinas Nevzat Atlığ ile Tanrı’nın yollarını adeta kesiştirdiğini, İstanbul Siyasal’daki öğrencilik yıllarında sınavına girerek içinde yer aldığı Klasik Türk Musikisi Korosu’nun şefi olan Atlığ Hoca’yla uzun yıllar bir hoca öğrenci ardıllığıyla hep aynı yönde yürüdüklerini ve Nevzat Hoca’nın kendisinin yetişmesi ve bugünkü konuma gelmesindeki  değeri hususlarını ana çizgileriyle, bazı anılarıyla süsleyerek bizlere aktardı. Güntekin, “Nevzat Atlığ’ın musiki disipliniyle ilgili olarak “Nevzat Beyin bize öğrettiği çok şey vardı, fakat şu çok önemliydi; konser sonlarına dinleyiciyi rahatlatmak için koyduğu örneğin “Yine Bir Gülnihal” gibi şarkılar vardı. Bunları bile titizlikle üzerinden geçerek çalıştırırdı. Bir gün cahil cesaretiyle ‘Hocam, herkesin bildiği bu parçayı neden böyle titizlikle yeniden ele alıyorsunuz?” dediğimde, kızarmış yüzüyle; “En çok bildiğinde en çok yanılır insanlar.” cevabıyla kendisine yön verici disiplinine dikkat çekti.

Programın ikinci bölümünde saz arkadaşları Caner Can (kanun), Kağan Sezerler (kemençe), Sarper Eroğlu (ud) eşliğinde yine Bakırköy Musiki Konservatuvarı Vakfı’nda Nevzat Atlığ disipliniyle yetişmiş TRT Ses Sanatçısı Suat Güney’in  Rahmi Bey’in “Bir Nev-civansın, Şuh-ı Cihansın”, Tanburi Mustafa Çavuş’un “Ben O Yârin Bendesiyim”, “Dök Zülfünü Meydane Gel”, Mesud Cemil’in “Kanatları Gümüş Bir Yavru Kuş”,  Rıfat Çağatay’ın “Sarahaten Acaba Söylesem Darılmaz mı”, Rahmi Bey’in “Süzüp Süzüp de Ey Melek”, Tanburi Cemil Bey’in “Sevdim Seni Ey İşve-baz” şarkılarından oluşan gerçekten de saz ve sözün süzülmüş uyumunun doruğa çıktığı görkemlik bir konseriyle gönlümüz şad oldu.

Konser arası Suat Güney’in ricasıyla Nevzat Atlığ ile kısaca görüşlerin ortaya koyan Adnan Çoban, “Atlığı Hocamızın başta gelen özelliği musikişinasların elinden tutup onları parlatması ve onlara ve mensubu oldukları musiki kurumuna desteğini esirgememesiydi, bu sebeple Nevzat Hocamıza çok şey borçluyuz.” sözleriyle onun Türk Musikisi hususundaki önemine vurgu yaptı.

Konser sununda Genel Başkanımız Közhan Yazgan, Yönetim Kurulu Üyemiz Hüseyin Tavukçu ile Genel Müdürümüz Saadet Pınar Yıldırım sanatçılarımıza ve konuşmacılarımıza çiçek verip vakfımız yayınlarından hediye ettiler.

(Fotoğraflar: M. Kemal Sallı)

Etiket:

Kategori: Genel, Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.