Mutlu Barış Harekâtı’nın 45. Yılını Kutladık

20 Temmuz 2019

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu tarafından 20 Temmuz 2019 Cumartesi günü 11:00’de İstanbul Taksim Alanı Atatürk Anıtı önünde düzenlene törene, KKTC İstanbul Başkonsolosu Fahri Yönlüer başta olmak üzere konsolosluk yetkilileri, Kıbrıs Gazileri Dernekleri, KKTC Üniversiteleri temsilcileri, vakfımız ve diğer sivil toplum kuruluşları katıldı.

Atatürk Anıtı’na çelenk konulması, Türk Büyükleri ile şehitlerimiz için saygı duruşu ve askerî bando eşliğinde İstiklal Marşımızın okunmasından sonra, Muharip Gaziler Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Ahmet Kendigel ile KKTC İstanbul Başkonsolosu Fahri Yönlüer birer konuşma yaptılar.

 Kendigel; “Mehmetçik ve Kıbrıs Türk halkı bu topraklar için kan dökmüştür. Kanla sulanan bu topraklar, artık Kıbrıs Türk’ünün öz vatanıdır. Bu topraklardan ve bağımsızlıktan feragat etmek asla söz konusu olamaz. Kıbrıs’ta verilecek tavizlerin, Kuzey Kıbrıs Türk Devleti’nin sonunu getireceğine inanıyoruz. Kıbrıs Adasının etrafında geniş petrol ve doğalgaz yatakları bulunmaktadır. Kıbrıs Adası’nın önemi eskiye göre daha da artmıştır. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti’nin, 1974’te Kıbrıs’a müdahalesinin ne denli haklı ve gerekli olduğunu da göstermektedir…” sözleriyle günün anlamını vurgularken, Başkonsolosumuz Fahri Yönlüer de;

Kahraman Kıbrıs Türk Mücahidinin, Türk Silahlı Kuvvetleriyle omuz omuzu savaşarak canları ve kanları pahasına gerçekleştirdikleri, 20 Temmuz 1974 Mutlu barış Harekatı’nın 45. Yıldönümünü, her yıl olduğu gibi bu yıl da, büyük bir coşku ve gururla kutlamaktayız. 20 Temmuz Ada’ya barışın gelmesinin, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğe kavuşmasının, var oluş mücadelemizin dönüm noktasıdır. Bu anlamlı günün önemi, kuşkusuz bizler için çok büyüktür. Rumlar 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni başından beri Enosis hayallerine ulaşmak için sıçrama tahtası olarak görmüşlerdi. Bu sebeple de 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti, ancak üç yıl yaşayabilmiş ve Kıbrıslı Türkler, 1963 yılında, eşit ortak olduğu Cumhuriyet’in tüm organlarından zorla saf dışı bırakılmıştır. Rumlar, Aralık 1963’te, Kıbrıs Türklerine yönelik sistamatik ve kapsamlı saldırılara başlamış, 20 Temmuz 1974’e kadar devam eden bu karanlık yıllarda, Kıbrıs Türk halkı Türkiye Cumhuriyeti ve halkının her türlü ve desteğiyle dirilmiş ve mücadelesine devam etmiştir.

Hepimizin çok iyi bildiği üzere, 15 Temmuz 1974’te, Yunanistan’ın Ada’da yaptığı darbe girişimi neticesinde, Türkiye, uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan garantörlük hakkına dayanarak Kıbrıs Türk halkını, toplu kıyımdan kurtarmak amacıyla, Mutlu Barış Harekâtı’nı gerçekleştirmiştir. Türkiye’nin meşru müdahalesi sonucunda, sadece Kısrıs Türk halkı değil, Yunan cuntasına karşı direnen Rumlar da kurtarılmış, Ada’da ve bölgede huzur ve güven ortamı tesis edilmiştir. 1968 yılından beri Birleşmiş Milletler çatısı altında kapsamlı bir çözüme varılması amacıyla sürdürülen görüşmeler, Mutlu Barış Harekâtını müteakip de devam etmiştir. Bugün içinde bulunduğumuz süreç de dahil olmak üzere, Kıbrıs Türk Tarafı olarak Türkiye’nin desteğiyle Ada’da adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme ulaşılması yönünde, güçlü desteğimizi sürdürmekteyiz. Ancak, Kıbrıs Türk halkının, 1963-74 yılları arasında yaşanan acı tecrübeleri unutması mümkün değildir. Ve aynı trajedileri bir kez daha yaşamak istememektedir. Varılacak çözümün Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi sonlandırılmadan iki kesimlilik, siyasal eşit statü ve iki eşit kurucu devlete dayalı yeni bir ortaklıkta yattığı, yadsınamaz bir gerçektir.” Sözleriyle Kıbrıs Türkü’nün olmazsa olmazlarını ortaya koydu.

Etiket:

Kategori: Genel, Kıbrıs Kutlamaları

Comments are closed.