TÜRK SANATINDA VE KÜLTÜRÜNDE BÖRİ (KURT)
Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü 2024-2025 dönemi etkinliklerimize, 12 Ekim 2024 Cumartesi günü 14.00’te, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonunda, Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu’nun verdiği “Türk Sanatında ve Kültüründe Böri (Kurt)” başlıklı konferansımızla devam ettik.
Türk Sanat Tarihi alanında çok yönlü akademik çalışmalarıyla tanıdığımız, bu bağlamda vakfımızın Türk Dünyası Araştırmaları ile Türk Dünyası Tarih Kültür dergilerinde de birçok makalesini yayınladığımız Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu, konuya tam bir hakimiyetle dinleyicilerini aydınlattı.
Kendisinin bir sanat tarihçisi olduğunu ve “böri”yle ilgili araştırma ve incelemelerinin asistanlığından bu yana devam ettiğini en eski dönemlerden başlayarak sanat eserleri üzerinden incelediğini belirten Çoruhlu, sadece bununla da yetinmeyip konuyla ilgili Çin hanedan resmi tarihleri, runik yazılı Türkçe Anıtları incelediğini, eski Türk inançlarını, destanların “Böri”yle ilgili olanlarını yorumladığını, Türklerin İslam’ı kabul etmesinden sonraki Orta Çağ metinlerini bu açıdan incelediğini, yani mevcut ne kadar kaynak varsa onları da inceleyip sanat tarihi materyaliyle karşılaştırarak Türklerde “böri” inanç ve motifinin nasıl ortaya çıkıp nasıl devam ettiğini BİR TÜRK İKONU BÖRİ adlı kitabıyla çiddi bir şekilde bilim toplumunun ve Türk kamuoyunun dikkatine ve faydasına sunduğunu söyledi.
Yaşar Çoruhlu konferansının ilerleyen aşamalarında, neredeyse Taş Devri’nden başlayarak Türkiye Cumhuriyeti dönemine kadar Türk kültürü ve sanatında BÖRi/KURT/BOZKURT’un Sakalar /İskitler, Hunlar, Göktürkler, Uygurlar, İslam etkisindeki dönemler ile Etrüskler Sümerler, Eski Anadolu, Balkanlar, Orta Avrupa gibi birçok dönem ve alanlardaki izdüşümlerini son derece ayrıntılı ve dikkatli hazırlanmış yansılarla yorumlayıp değerlendirdi.
Yaşar Çoruhlu, günümüzde de Türk coğrafyasında Türk sanatçılarının eserlerine yansımaya devam eden “Böri”nin Türklüğün bilinmeyen dönemlerden başlayarak, bir mit, bir kut’u vazgeçilmeyen bir sembolü olduğunu vurgulayarak sözlerini bitirdi.
Kategori: Genel, Süleymaniye Kürsümüz