Türk Gençliği ve Millî Meseleler

20 Mayıs 2018

Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü 2017-2018 dönemi etkinliklerimizi, 19 Mayıs 2018 Cumartesi günü saat 14:00’te, TDAV Gençlik Kolları tarafından düzenlenen “Türk Gençliği ve Millî Meseleler” başlıklı programımız/konferansımızla tamamladık.

Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı” çerçevesinde düzenlenen konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasından sonra TDAV Gençlik Kolları’nın son dönem faaliyetlerinden kesitler içeren video gösterimiyle başladı.

Açılış konuşması yapmak üzere kürsüye davet edilen TDAV Gençlik Kolları Başkanı Ali Onur Kara,  faaliyetlerindeki çerçevelerini “Turan Hocamızın bize öğrettiği gibi, Hocamıza layık olarak şahsi menfaatlerimizden, toplumun menfaati ile çatıştığı zaman, severek feragat edeceğiz. Vatanın her köşesinde fedakârlıkla çalışmayı kutsal sayacağız. Eğilmeyeceğiz, bükülmeyeceğiz, sapmayacağız, şaşmayacağız; dürüst, namuslu, fedakâr insanlar olacağız. Mukaddes değerlerimizi canımız pahasına koruyup, kutsallarımızın herhangi birinin kılına zarar geldiğinde, tehlikeye uğrama ihtimali olsa dahi, ölümü göze alarak hesabını soracağız. Mukaddes değerlerimiz; vatanın, devletin, bayrağın birliğidir; istiklâlimizdir, hürriyetimizdir, millî refah ve huzurumuzdur.” sözleriyle vurgulayarak, bu yoldaki eğitim, bilim, kültür alanındaki çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini söyledi.

Programın konuşmalar kısmında söz alan TDAV Gençlik Kolları üyesi İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Bölümü öğrencisi Mehmet Uyar, Türk tarihi içerisinde uluslararası ilişkiler disiplinini ve bu yöndeki yaklaşımları ele alarak, bunların çıkartıp bulmanın ve kendi yaklaşımlarımızı ortaya koymanın önemini ortaya koydu. Gençliğin temel meseleleri olan eğitim ve spora da değinen Uyar, gelişmiş ülkelerin özellikleri olan iyi üniversiteler ve milli sporlarından örnekler vererek Türkiye’nin de bunlara ihtiyacı olduğu söyledi. Uyar, güçlü ülkelerin kendi konjüktürlerini oluşturduğu,  kendilerine has özellikleriyle politikalar ürettikleri; bu ülkelerin uluslararası ilişkiler kurumlarını kurdukları, Türkiye’nin de bu tarz kurumlar yolu ile kendi milli hasletleriyle “konjüktür oluşturma” dönemine girmesi gerektiği hususlarında da önemli tespitlerde bulundu. Uyar, konuşmasını Türk Dünyası’nın birliği fikrinin, realist ve idealist açıdan bakıldığında gerçekleşebilir bir hedef olduğunu, örnekler ve anketler yoluyla açıklayarak tamamladı.

İkinci konuşmacı Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Bölümü öğrencisi Funda Kılınçarslan,  Türk Dünyası’na yönelik insan hakları ihlalleri ve hukuksuzluklardan bahsetti. Bu bağlamda, Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türkleri’ne yönelik insan hakları ihlallerine değinip Çin Hükümeti’nin anayasasında öngördüğü hükümlere uymadığı, Batı Trakya Türkleri’nin anlaşmayla kazandığı haklarının Yunanistan tarafından ihlalini ve bu ihlalin hukuksal boyutu, Kıbrıs’ta Rum kesimi tarafından K.K.T.C’nin hukuki haklarına yönelen tecavüz, Kırım’da yapılan referandumun değerlendirilmesi vereferandumun hukuki sonuçları hususlarında bilgiler verip görüşler ortaya koydu.

Son konuşmacı İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu Burak Tut,  19 Mayıs’ın nasıl bayram olduğundan ve hangi kulüplerin çabaları ile bayram olarak kutlanışından bahsetti. Sporun bilimsel olarak ve halk tabanında tanımını yaparak nasıl var olduğunu, tarihsel gelişimi, gelişim sırasında yaşadığı değişimleri ve nelere araç olduğunu aktaran Burak Tut, Türk tarihinde yapılan sporları ve bunların hangi kaynaklarda geçtiğini belirterek ana çizgileriyle Osmanlı Devleti’nde sporun tarihçesini ortaya koydu. Günümüzdeki sporun nasıl bir şekle evrildiğini, gençlerin neden spor yapması gerektiğini dile getiren ve bu bağlamda, sporcu olmayan ancak sporu seven taraftarları ve taraftarlığın karanlık tarafı olan fanatiklik ve holiganizm terimlerini açıklayan Tut, holiganizmi doğuran İngiltere’nin bunu nasıl yok ettiğini anlatarak, Türk Devleti’nde neler yapılması gerektiği hususundaki görüş ve fikirlerini belirtti.

Program sonunda, konuşmacılar ve TDAV Gençlik Kolları’nın türlü dallarındaki öğrencileri, üniversitelerimizin çok kıymetli hocalarından değişik disiplinlerde ders alarak hak ettikleri belgelerini, Vakıf yöneticilerimiz, aksakallarımız ve hocalarının elinden aldılar.

Programımız, TDAV Gençlik Kolları’nın son iki dönem başkanlığını başarılı bir şekilde yürüten Mimar Sinan Üniversitesi Tarih Bölümü yüksek lisans öğrencisi Ali Onur Kara’nın, vakfımızın Genel Türk Tarihi üstadı hocası Prof. Dr. Gülçin Çandarlıoğlu’nun elinden, Vakıf Başkanlığımız tarafından verilen Teşekkür Belgesi ve Plaketi almasıyla sona erdi.

TDAV Genlik Kolları, salonda, Fotoğrafçılık Bölümlerinin seçmelerinden oluşan bir de sergi açtılar.

Etiket:

Kategori: Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.