GÜNÜMÜZ SAHA ELİ YAKUTİSTAN

16 Şubat 2020

RF Saha Cumhuriyeti (Yakutia) Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Temsilcisi, Yakut İşbirliği, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Matrena Egorova, 15 Şubat 2020 Cumartesi günü, Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsümüzde “Günümüz Saha Eli Yakutistan” başlıklı bir konferans verdi.

Matrena Egorova, konuşmasına Saha Eli’nin tarihi ve coğrafyasından söz ederek başladı. Kendisi bir tarihçi olmadığı için tarihi konusunda çok ayrıntılı dip bilgiye sahip olmadığını belirten Egorova, bunun Türk tarihinin bilinen devirleri kadar eski olduğunu düşündüklerini söyledi. Egorova Yakutustan’ın coğrafi özelliklerini kısaca şu çizgilerle ortaya koydu: Bugün Rusya Federasyonu’na bağlı özerk bir cumhuriyet olan Saha Eli, RF’nin kuzeydoğusunda yer alır. RF’nin topraklarının beşte birini kaplayan 3 milyon kilometre karelik geniş bir alana sahiptir. Bir ucu Kuzey Buz Denizine dayanan coğrafya dünyanın en soğuk bölgelerinin başında gelir. 

Yeraltı buzullarının olduğu bu ülke, altında dünyanın biyoloji ve zooloji alanında geçmişine tanıklık edecek kalıntıları barındırır. Dünyanın en uzun üçüncü ırmağı olan Lena, büyük ölçüde Yakutistan coğrafyasındadır. “Ulus” adını verdikleri 34 idari bölgeden oluşur. Başkenti Yakutsk şehridir. Nüfusu 970.105’tir. Bunun %40’nı Yakutlar, %30’a yakınını Ruslar ve kalan kısmını da diğer kavimler oluşturmaktadır.

Matrena Egorova. yansı ve videolarla desteklediği “ konferansının ilerleyen kısmında Saha Eli Yakutistan’ı, “iklim”, “Din”, “Beslenme”, “Hayvancılık”, “Geleneksel Tıp” ve “Ekonomik-Ticari” başlıklar altında ilginç yönleriyle ortaya koydu. Özellikle Yakutistan bıçakçılığı hakkında ayrıntılı bir video gösteren Yegorova, bu bıçakların gelenekli ustaların elinde, biraz da ruhlarından gizem katılarak günler aylar süren şekillenmesini dile getirerek, hiçbiri birinin aynı olmayan bu bıçaklara sahip olmanın ayrıcalığına dikkatlerimizi çekip sahip olma isteği uyandırdı.

Az bilinen tarihi, bakir coğrafyası ve potansiyel ekonomik değerleriyle başta Türk Dünyası olmak üzere insanlığın ilginç bir birimini oluşturan Saha Eli Yakutistan ve Yakutların, tarih, coğrafya başta olmak üzere diğer sosyal ve doğal bilimciler ile turizm ve ticaret sektöründeki yatırımcıların ilgisini ve desteğini beklediğini belirten Yegorova, kendilerinin bu alanda işbirliğine ve yol göstericiliğe hazır olduklarını dile getirerek konuşmasını tamamladı.

Konuşmadan sonraki katkılar ve sorular kısmında söz alanlardan Dr. Yusuf Gedikli, Sahalar/Yakutlarla ilgili en derli toplu bilgiyi, son zamanlarda Selenge Yayınları tarafından çıkarılan V. L. Seroşevsky’in Saka Yakutlar adlı eserinde bulabileceğimize dikkat çekti.

Etiket:

Kategori: Genel, Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.