Çanakkale Savaşları

13 Mart 2016

Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü 2015-2016 dönemi faaliyetlerimize, 12 Mart 2016 Cumartesi günü 14.00’te, Em. Albay Zübeyir Batur‘un verdiği Çanakkale Savaşları başlıklı konferansımızla devam ettik. 

Konferansın açılış konuşmasını yapan vakfımızın yazarlarından, aynı zamanda Çanakkale Muharebeleri batıklarına da defalarca araştırma dalışları yapmış olan Mustafa Aydemir, Çanakkale Muharebelerini iyi inceleyerek hurafelerden arındırıp anlamamız ve sonuçlarını genç kuşaklarımıza akıl, bilim ve strateji eksenli olarak aktarmamız gerektiğini söyledi.

Zübeyir Batur, konuşmasına Osmanlı Türkiyesi dönemini, doruktan düşüşe geçtiğimiz Zigetvar Savaşı’ndan başlayarak Çanakkale’ye kadar ana çizgileriyle değerlendirerek ve biz yerimizde sayarken Avrupa’nın/Batı’nın, bilgi ve teknoloji devrimiyle kavuştuğu büyük gücün sağladığı galibiyete dikkat çekerek başladı.

Teknolojinin sahip kıldığı silahlanma ve dünyanın yeni keşfedilen kaynaklarına (petrol) sahip olma hırsının, Batı’nın güçlü devletlerini İtilaf-İttifak şeklinde bir kamplaşmaya götürüp Birinci Dünya Savaşı’nı başlattığını belirten Batur, bu çerçeveye alınmayan ve parçalanıp sömürülmek istenen “Hasta Adam” Osmanlı’nın, en sonunda bir yolunu bulup Almanya’nın müttefiki olarak savaşa girdiğini, Çanakkale Muharabeleri’nin de bunun bir evresi olduğunu kaydetti.

Müttefikleri Rusya’nın ekonomik ve stratejik ihtiyaçları için son derece önem arz eden Boğazları ve İstanbul’u ele geçirmek isteyen İngiltere ve Fransa’nın başını çektiği İttifak Devletleri Donanması’nın, bu büyük vurgundan kendilerine de bir pay çıkarmak isteyen Yunanistan ve diğer bazı güçlerin lojistik desteğini de yanına alarak bütün gücüyle Şubat 1915’te Çanakkale Boğazına yüklendiğini belirten Batur, 18 Mart 1915’te büyük bir yenilgi alarak geri çekilen düşmanın, daha sonra yapılan kara muharebelerinde de başarılı olamayıp Ocak 1916’da bölgeyi tahliye etmesini etkili bir anlatımla ortaya koydu.

Batur; Onbaşı Koca Seyid, Tophaneli Yüzbaşı Hakkı,19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal gibi rütbeli rütbesiz yüz binlerce Türk evladının büyük fedakârlıklarıyla kazanılmış Çanakkale Zaferi, gafletten uyanan Türk milletini kazandığı Kurtuluş Savaşı’yla Türkiye Cumhuriyeti’ne ulaştırdığı gibi, Yedi Düvel’in yenilebildiğini gören birçok mazlum millete de cesaret kazandırıp bağımsızlık yolunu açmıştır dedi.

Batur, konuşmasını Çanakkale Zaferi’ni Mekke yolunda haber alan Mehmet Akif’in Çanakkale muharebelerini ve kahraman askerimizi destanlaştıran “Çanakkale Şehitlerine” namıyla anılan şiirini okuyarak bitirdi:

Şu Boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyâda eşi?
En kesif orduların yükleniyor dördü beşi.

Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!

Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber,
Sana âğûşunu açmış duruyor Peygamber.

Etiket:

Kategori: Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.