Milletler Yarışında Araştırma Geliştirmenin Önemi
30 Kasım 2013 Cumartesi günü Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü Konuşmalarında yüksek mühendis İbrahim Okur, “Milletler Yarışında Araştırma ve Geliştirmenin Önemi” konulu bir konferans verdi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan vakfımızın yönetim kurulu üyesi Hüseyin Tavukçu, bir ara mesai arkadaşlığı yaptığı Okur’un başarılarla dolu eğitim ve çalışma hayatını ana çizgileriyle özetleyerek, Okur gibi örnek insanların, yazıp ortaya koyduklarının okunarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
İbrahim Okur konuşmasına, hayatının uzun bir dönemine tekabül eden eğitim ve iş hayatında bilim ve teknolojiyle iç içe olduğunu, bu sayede bilimsel araştırmanın dünyayı nereden nereye götürdüğünü, bilimsel araştırmaya değer veren milletlerin dünyayı nasıl çekip çevirdiklerini gözlemlediğini ifade ederek başladı. Bu tecrübe ve gözlem sürecinde uyanan araştırma ve öğrenme aşkının, kendisini yıllar süren bir okuma, inceleme mesaisine yönlendirdiğini belirten Okur, vardığı sonuçları, bilinip örnek alınsın, araştırma isteği uyandırsın diye yazdığı kitaplarla, yaptığı konuşmalarla milletiyle paylaştığını söyledi.
Konuşmasında, milletlerin bilim ve teknolojiyi elde etme, yeni buluşlar gerçekleştirme yolundaki çabalarından örnekler de veren Okur, elde edilen başarıların çoğunun akademik kaynaklı olmadığını, kişilerin, kimi zaman ihtiyaçlarını kimi zaman meraklarını gidermek için icat peşinde koştuklarını ve başardıklarını söyledi.
Bilim ve teknoloji yolunda ilerlemenin inançla da bağlantılı olduğunu belirten Okur, Türklerin de büyük çoğunlukla içinde yer aldıkları İslam dünyasının, dini, yanlış yorumlayanların arkasına düşerek yüzyıllarca kendilerine şerefli bir hayat ve güç kazandırmış bilim yolunu bıraktıklarını, bu sebeple yine yüzyıllar süren bir geri kalmışlıktan kurtulamayıp sömürüldüklerini ve aşağılandıklarını dile getirdi.
Milletçe bu durumdan kurtulmanın yolunun, özellikle genç kuşaklar başta olmak üzere, düşünüp kendimiz olmaktan geçtiğini ifade eden Okur, sözlerini biat geleneğiyle bizi saran çemberleri kırmamız gerektiğini, ağırlıklı mantık ve matematik öğretimiyle yetiştirilen yeni kuşakların içinden çıkacak araştırmacıların, milletimizi, şer odaklarının bütün engellemelerine rağmen, layık olduğu en yüksek yere taşıyacağına inandığını vurgulayarak bitirdi.
Dinleyicilerin soru ve katkılarıyla genişleyen konferans, İbrahim Okur’un vakfımızın aksakalları ve gençleriyle hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.
Kategori: Süleymaniye Kürsümüz