Endüstriyel Çağ Kanserleri

13 Nisan 2013

13 Nisan 2013 Cumartesi günü Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsümüzde İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, “Endüstriyel Çağ Kanserleri” başlıklı bir konuşma yaptı.

İşinde aşkla çalışan ve yenilikleri takip ederek kendisi de deney ve tecrübeleriyle alanına katkılarda bulunan hocamız Yavuz Dizdar, Üniversiteyi bitirdiği 1988’den beri kanser nedenleri hususunda yeni bir şeyin söylenmediğini, kanserin klasik risk faktörlerinin, çevresel bağlamda; sigara, alkol kullanımı, kimyasal maddeler, uzun süre güneş altında kalma, bazı virüsler, çevre kirliliği, radyasyona maruz kalma, yanlış beslenme; bireysel bağlamda; hormonal durum, bağışıklık bozuklukları, kalıtsal mutasyonlar, yaş, diğer genetik nedenler olduğunu belirterek konuşmasına başladı.

Bir meseleyi çözmek için onu bütünüyle ele almak gerektiğini vurgulayan Dizdar, özellikle, son onlu yıllardaki kanser oluşumlarında, daha fazla kâr elde etmek amacıyla gıdaların genetiğinin bozulması ve özelliklerinin yok edilmesinin büyük rolü olduğunu belirtti. Biyo-kimyasal yöntemlerle dönüştürülen, değiştirilen süt ürünleri, tavuk-yumurta, pirinç ve diğer tahıllar başta olmak üzere birçok gıdanın, insan sağlığına zarar verecek şekilde sofralarımıza ulaştığını belirten Dizdar, sermayenin bir şekilde bu gerçeği ortaya koyup kontrol sağlayacak akademik ve bürokratik engelleri aştığını ifade etti.

İnsanların hızla değişen ve gelişen çağımızda beslenme hafızalarının silindiğini ve doğalla yapayı ayıramaz hâle geldiği söyleyen Dizdar, artık yediğimiz genetiği bozulmuş gıdalar konusunda seçici düşünmenin zamanının çoktan geldiğini, aksi takdirde bu memleketin kanser başta olmak üzere buna bağlı hastalıklar tablosunun içinden çıkamayacağının altını çizdi.

Etiket:

Kategori: Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.