İskoçya’da Türk-İslam Eserleri

27 Kasım 2016

Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü Konuşmalarımıza 26 Kasım 2016 Cumartesi günü 14.00’te, Dr. Muhsin Kadıoğlu’nun konuşmacı olduğu “İskoçya’da Türk-İslam Eserleri” başlıklı konferansımızla devam ettik.

Konferansın açılış konuşmasını Azerbaycanlı konuğumuz Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Nizamî Edebiyat Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Besire Azizaliyeva yaptı. Azerbaycan’da yayımlanan 525. Gazet’te “Turan Yazgan ve Türk Dünyası”adlı bir makale yayımlayan ve yine Kaspi Gazetesi’nde “İskoçya’da Türk_İslam Eserleri” konusunda hem kendi hem de Muhsin Hocamızın araştırmalarıyla ilgili makale yayımlayan Aliyeva, vakfımızın ve Dr. Muhsin Kadıoğlu’nun çalışmalarının önemini vurguladı.

Uzunca bir süre Birleşik Krallığın önde gelen üniversitelerinden Strathclayde Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak bulunan Dr. Kadıoğlu, İskoçya’nın önde gelen şehirlerinden Edinburgh, Glasgow, Aberdeen, Stirling, Ayr ve Dumbarton şehirlerindeki müzelerde bulunan Türk-İslam eserlerini gündeme taşıdı.

Muhsin Kadıoğlu sunumunu;

  1. İskoçya Müzelerinde Tğrk-İslam Bilim Aygıtları
  2. İskoçya Müzelerinde Tarihi Türk İmparatorluklarına Ait Eserler
  3. İskoçya Müzelerinde Tarihi İslam İmparatorluklarına Ait Eserler
  4. Etrüsk ve Asya Hunları gibi antik Türk topluluklarına ait eserler
  5. İskoçya Müzelerinde İslam Eserleri
  6. Türkiye coğrafyasına ait eserler (Hitit vb. Gibi…)
  7. Günümüz Türk devletlerine ait eserler
  8. Türklere ait olmasına rağmen yanlış tanımlanan ve başka milletlere aitmiş gibi gösterilen eserler
  9. İskoç Sanayisinde “Türk Kırmızısı” etkisi
  10. İskoç Edebiyatında Türkler
  11. İskoç modasında Türk etkisi
  12. İskoçya Müzelerinde Diğer Türk Eserleri olmak üzere 12 ayrı başlık altında değerlendirdi. Her başlığı anlatırken belge niteliğinde resimler kullanan Muhsin Kadıoğlu’nun görsel bakımdan zengin sunumu da dinleyiciler tarafından takdirle karşılandı.

Konuşmasına İskoçlar hakkında güncel bilgiler vererek başlayan Kadıoğlu, zaman zaman düşündüren hatıralarını anlatarak konuşmasını zenginleştirdi.

Muhsin Kadıoğlu’nun fotoğrafıyla belgelediği Stirling şehrinde bir ağaç kökü üzerinde yapılmış “uluyan bozkurt heykeli” büyük ilgi çekti. Diğer taraftan Glasgow şehrindeki Burell Collection ile St Mungo Müzesi’nde yer alan Türk İslam eserleri de ilgiyle takip edildi. Aberdeen Üniversitesi’nin minareli kapısı, ilk defa Muhsin Kadıoğlu tarafından Türkiye gündemine taşınmış oldu. İskoçların 1800-1850 yılları arasında Dünya pazarlarında “Türk Kırmızısı” adıyla sattığı tekstil ürünleri de, Türkiye’de hemen hiç bilinmeyen konu başlıkları arasında yer aldı. Kadıoğlu konuşmasında İskoçya’da Türk modasının etkisinden söz ederken de, Türk kıyafetleri giymek sureti ile resimlerini yaptıran İskoç kadınlarının ve erkeklerinin resimlerini belge olarak gösterdi.

Her zaman olduğu gibi konuşmasında Turan Yazgan hocamızın ruhuna içten bir “Fatiha” ricasında bulunan Kadıoğlu, dinleyicilerin bol miktardaki sorularına cevap verdi. Dinleyici soruları arasında en çok merak edileni “İskoçlar ile Türkler arasında akrabalık olup olmadığı” idi. Kadıoğlu, bu hususta, İskoç münevverleri ile yaptığı sohbetleri değerlendirerek, İskoçlar arasında böyle bir fikir olmadığını belirtti. İskoç tarihinin en eski eserlerindeki mitolojik unsurlar arasında da Türklerle ortak kültür kurmaya yetecek derecede kanıt görmediğini söyledi. Buna karşılık, Norveç’in başkenti Oslo’da Vikinglerin en eski alfabesi ile Orhun alfabesi arasında üç harfin bire bir aynı olmasının ve Norveç’in kurucusu kabul edilen kralın “Haakon” adını taşımasının ilginç olduğunu ve bu hususların araştırılması gerektiğine işaret etti.

Etiket:

Kategori: Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.