Gaspıralı’nın Kütüphanecisi İSMAİL OTAR

21 Ekim 2015

Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü 2015-2016 faaliyet dönemi konuşmalarımıza, 24 Ekim 2015 Cumartesi günü 14.00’te Türk Milli Eğitimine uzun yıllar üst düzeyde hizmet etmiş araştırmacı yazar Ömer Özcan ve Sakarya Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Giray Saynur Derman’ın verdikleri “Gaspıralı’nın Kütüphanecisi İsmail Otar” başlıklı konferansımızla devam ettik.

Konferansın açılış konuşmasını yapan tarihçi Prof. Dr. Nadir Devlet, kendisinin Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürlüğünü yaptığı dönemlerde, enstitünün müdavimi olan İsmail Otar’ın, gerek enstitü araştırmacılarının gerekse diğer birçok araştırmacının istifadesine açtığı kütüphanesiyle Türklük Bilimine büyük katkıları bulunduğunu vurgulayarak, böyle bir anma toplantısını düzenlediğimiz için vakfımıza teşekkür etti.

Programımızın başında İsmail Otar’ın, kütüphane-evinde kendisini ve kütüphanesini tanıttığı bir video izledik.

İlk konuşmacımız Doç Dr. Giray Saynur Derman, uzun yıllar önce bir toplantıda tanıştığı ve daha sonra konumu ve dost kişiliği bağlamında ilmî araştırmalarında büyük desteğini gördüğü İsmail Otar’ın beyefendiliği, belagatı, zekiliği, çalışkanlığı, çevresine ve geçmişine saygısı ve sevgisiyle yaşadığı dönemin çok önemli bir aydını olduğunu belirtti. Derman, kendisinin ve birçok diğer araştırmacının Türk tarihi, dili ve kültürüyle ilgili araştırmalarına kaynak olan bir kütüphaneyi kurup yaşatan ve ömrü boyunca Gaspıralı’nın ülküsünün gayretli bir takipçisi olan bu büyük insana millet olarak çok şey borçlu olduğumuzu ifade etti.

İkinci konuşmacımız Ömer Özcan, İsmail Otar’ı ve Kırım Milli Merkezi’nin arşivine de sahip kütüphanesinin muhtevasını İbrahim Otar, Cafer Seyit Ahmet Kırımer, Abdullah Zihni Soysal Müstecip Ülküsal, Sabri Arıkan, Selim Ortay, Nurettin Mahir Altuğ ve Emel dergisi gibi birçok bağlamlarda değerlendirerek, 1990’lı yılların başında tanışma fırsatı bulduğu ve Kırım’ın yakın dönem siyasi ve kültürel tarihiyle ilişkin araştırmaları bağlamında dostluğundan ve kütüphanesinden büyük fayda gördüğü bu büyük, örnek insanı doyurucu bir tarzda bizlere tanıttı.

Toplatımıza video-konferans bağlantısıyla katılan İsmail Otar’ın torunu, ABD’nin Teksas Eyaleti’nin Houston kentindeki Rice Üniversitesi’nde fizik uzmanı olarak çalışan Dr. Kaan Öztürk de, dedesinin bir aile büyüğü, kütüphaneci, araştırmacı olarak yetişmelerindeki desteğini özetleyip, onun örnek insan oluşuna vurgularda bulundu.

Toplantının düzenlenmesinin müteşebbisi olan ve konuşmacılar ile aile fertleriyle iletişimimizin sağlanmasında yoğun gayret gösteren dostumuz, kendisi de bir Kırım Türkü İnci Altuğ Bowman hanımefendi de söz alarak, böyle bir toplantının düzenlenmesinin kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti.

Konferansımız, rahatsızlığına rağmen toplantımıza kızı Filiz Özdağıstanlı refakatinde katılan İsmail Otar’ın kızı Bilge Otar Hanımefendinin, böyle bir toplantının yapılmasından, çok duygulandığını ve gururlandığını belirterek, diğer bütün konuşmacılar gibi, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’na ve diğer emeği geçenlere şükranlarını ifadeleriyle sona erdi.


Etiket:

Kategori: Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.