17. ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ BAŞLADI
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı öncülüğünde ve Sakarya Üniversitesi koordinatörlüğünde düzenlenen 17. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, 30 Ekim 2019 Çarşamba günü 10.00’da İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı.
Yirmiden fazla üniversite ve kurum ve kuruluşun desteklediği kongrenin açılışında, Kongre Koordinatörü ve SAÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, TDAV Genel Başkanı Közhan Yazgan, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Murat Türk, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak; kongrenin Türk Dünyası’nın gelişmesi, bilgi ve düşünce birikiminin paylaşılmasındaki görevini değerlendiren konuşmalar yaptılar. TDA Genel Başkanı Közhan Yazgan kongrenin kimliğini ve önemini şu sözleriyle vurguladı:
“17 yıl önce, Vakfımızın Kırgızistan’ın Calalabat şehrinde, bugünkü adıyla Uluslararası Kantörö Şaripoviç Toktomamtov Üniversitesi bünyesinde kurmuş olduğu Türk Dünyası Prof. Dr. Turan Yazgan Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün başlattığı bu Kongre’nin; Bakü, Kazan, Akmescit, Gostivar, Komrat, Çimkent, Türkistan menzillerinde güç kazanarak, bu yıl, Vakfımızın yürüttüğü eğitim, bilim, kültür faaliyetlerinde, tecrüberini ve birikimini örnek aldığı ve olabildiğince her türlü maddi ve manevi desteğini gördüğü Türk Dünyası’nın en köklü, en donanımlı bilim kurumu olan İstanbul Üniversitemizde toplanmasını, son derece önemli ve kıymetli bir zirve olarak görüyoruz.
Dünyamızın, bilimde, teknolojide, stratejide, fiziki ve sosyal altyapıda büyük bir süratle değişim, gelişim yaşadığı bilişim çağında, derin tarih ve geniş coğrafya dinamikleriyle birbirinden artzamanlı ve eşzamanlı uzakta kalmış Türk Dünyası’nın; bu gelişim ve değişimi yakalamak için her türlü vasıtayı kullanarak, bir araya gelmeleri ve geçmişten geleceğe bilgi ve tecrübelerini paylaşmaları, birbirini farkına varmaları ve çağdaş dünyada maddi ve manevi güç birliği yapmaları asla ihmal götürmeyen bir husustur. İşte, Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, tam da bu görevi, bu konumdaki oluşumların ön sıralarında layıkıyla yerine getirmeye devam etmektedir/ devam ettirme gücü ve kararlılığındadır.”
Kongre açılışı Türk Dünyası özel oturumlarıyla devam etti. Bu çerçevede, Bursa Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yüce’nin oturum başkanlığında söz alan Kuzey Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca, Kazakistan Miras Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bolat Mırzaliyev, Kırgızistan Cengiz Aytmatov Milli Akademisi Üyesi Prof. Dr. Sulayman Kayıpov ve Kırım İsmail Gaspıralı Avrasya Gelişme Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ranetta Gafarova, yaptıkları konuşmalarda Türk Dünyası’nı çağdaş geleceğe yönlendirmede bilim adamlarının öncülüğüne vurgu yaptılar. Bu bağlamda Türk Dünyası Üniversiteler Birliği oluşturulmasının son derece gerekli olduğunu; böyle bir kuruluş çatısı altında toplanan ve ilişkilerini sistematik bir şekilde yürütecek üniversitelerin, bilgi akışı ve bu bilgilerin teknolojik ve sosyal gelişmelere aktarılmasıyla Türk Dünyası’nın ufkunu aydınlatacağına dikkat çektiler.
İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Topsakal’ın oturum başkanlığında söz alan Cezayir 2 Üniversitesi Doğu ve Slav Dilleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Chakip Benafri, Gagauz Yeri M.V. Maruneviç Bilim Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İrina Konstantinova, Kırgızistan Uluslararası K.Ş. Toktomamatov Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Satıbaldı Ömürzakov ve Macaristanlı Türkolog Doç. Dr. Atila Jorma da Türk Dünyası’nın birbirini farkında olması için yapılması gereken çalışmalar konusunda fikir ve görüşlerini paylaştılar. Özellikle yıllardır, yapılan toplantılarda olmazsa olmaz şartlardan biri olan alfabe ve dil birliği konusunda Türk Dünyası’nın önünde duran problemlere parmak basan konuşmacılar, bunlara ilişkin engeller ve çözüm yolları üzerinde değerlendirmelerde bulundular.
30-31 Ekim tarihlerinde yapılacak farklı bilimsel disiplinlerdeki oturumlara devam edece Kongre, 31 Ekim 1.30’da yapılacak kapanış oturumuyla sona erecek.
Kategori: Genel, Sosyal Bilimler Kongresi