Hocalı Soykırımı’nın Stratejik Boyutları

28 Şubat 2016

Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü 2015-2016 dönemi faaliyetlerimize, 27 Şubat 2016 Cumartesi günü 14.00’te Prof. Dr. Faruk Andaç ve Azerbaycanlı gazeteci Agil Alesker’in verdiği “Hocalı Soykırımı’nın Stratejik Boyutları” başlıklı konferansımızla devam ettik.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, on gündür eşi Sabir Rüstemhanlı’yla Türkiye’nin değişik yerlerinde Türklüğün meselelerine duyarlı çevrelerin Hocalı soykırımı çerçevesinde düzenledikleri toplantılara katıldıklarını belirterek, kendilerinin de doğal bir üyesi oldukları vakfımızın Türk Dünyası’nın, bu bağlamda Azerbaycan’ın meselelerin sık sık gündeme getirmesinde geçmişten beri başı çekmesinden duydukları memnuniyeti ifade etti.

Konuşmacılarımızdan Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İşletme Fakültemizin de dekanlığını yapmış olan Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Andaç, Karabağ-Hocalı’da Ermeniler tarafından yapılan soykırımın uluslararası hukuktaki yerini etraflı bir şekilde değerlendirdi.

Faruk Andaç, Karabağ Meselesi’nin çözümü yolundaki hukuk sürecinin, Azerbaycan ve Ermenistan taraflarının kendi açılarından girişimleriyle, AGİT, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere birçok teşkilat ve kurum tarafından devam ettirildiğini, buna rağmen istenilen barışın, mazlum ve mağdur konumda olan Azerbaycan Türklerinin haklarının işgalci Ermenistan tarafından iade edilmemesi sebebiyle bir türlü gerçekleşmediğini söyledi.

Karabağ konusunda 2007 Madrid Zirvesi’nde alınan, daha sonra 2009’da İtalya’da 2010’da Kanada’da yapılan G-8 zirvelerinde teyit edilen, vatanlarından sürülmüş Azerbaycan Türklerinin Karabağ’a dönmeleri ve buradaki konum ve durumlarının iyileştirilmesinden sonra Karabağ’ın statüsünün belirlenmesi sürecinin başlatılmasıyla ilgili ABD, Rusya gibi önde gelen ülkelerin de destekledikleri kararlara değinen Andaç, Ermenistan tarafının, bu konuda somut bir adım atmaması çözümsüzlüğü devam ettirmektedir, dedi.

Andaç, Ermenistan’ın bugün elde ettiği konumdan vazgeçmek istemediğini belirterek, Azerbaycan Türklerinin haklarını elde etmeleri için, uluslararası hukuk çerçevesinde – dünyada hakkınızı gücünüz oranında alabildiğiniz gerçeğini de unutmadan – ne gerekiyorsa yapılması gerektiğinin altını çizerek konuşmasını tamamladı.

İkinci konuşmacımız Azerbaycanlı gazeteci Agil Alesker, Hocalı Soykırımı’nı kısa bir tarihe sıkıştırarak değerlendirmenin, stratejik açıdan doğru sonuçlar vermeyeceğini belirterek, Hocalı ‘yı Türk Dünyası’nın kanayan yaraları Doğu Türkistan, Kırım, Irak Türkmeneli, Suriye Türklüğü, Kıbrıs Türklüğünün meselelerine bağlayarak okumamız gerektiğini söyledi. Dünyayı yüzyıllardır çıkarları doğrultusunda şekillendirmeye çalışan malum güç odaklarını görmeden Hocalı’nın anlaşılamayacağını ve çözüme götürülemeyeceğini belirten Alesker, Hocalı, 100 – 150 yıl önce başlamıştır, örnekleri Antep’te, Erzurum’da Van’da, Kars’ta … yine Azerbaycan’da yaşanmıştır, Hocalı o günlerden bugüne getirilen bir projenin sonucudur dedi.

Alesker, Hocalı’nın Kafkasya’daki önemli konumu, malum güçlerin çıkarları açısından devam ettikçe – ki edecektir – Karabağ mağduru Azerbaycan Türklerinin, yakın geçmişte olduğu gibi, yarın da adı geçen uluslararası kurumlar nezdinde somut bir kazanım sağlamasının mümkün görünmediğini belirtip, bu sebeple çözümü, Azerbaycan ve mensubu bulunduğu Türk Dünyası’nın güçlü olmasında aramamız ve bunun gereğini yerine getirmemize vurgu yaparak konuşmasını tamamladı.

Etiket:

Kategori: Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.