Hakasya ve Tuva İzlenimleri

18 Aralık 2013

21 Aralık 2013 Cumartesi günü, daha önceki yıllarda Doğu Türkistan ve Moğolistan’la ilgili sunumlarıyla tanıdığımız Prof. Dr. Orhan Gedikli Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü’nde, “Hakasya ve Tuva İzlenimleri” başlığı altında bir konferans verdi.

Orhan Gedikli sunumunda, Yenisey Irmağı boyunca yerleşmiş Kızıl, Abakan ve Krosnayask şehirlerindeki tespitlerini aktardı. Gedikli, buralara gezi düzenlemenin çağdaş turizm imkânları açısından yetersiz olmasına rağmen, Türk Dünyasının kardeşliğinin sağladığı ev sahipliği açısından başka ülkelere yapılan gezilere göre çok daha sıcak ve huzurlu olduğunu belirtti. Bölgenin gerek tarihi gerekse doğal güzellikleri açısından Türk Dünyası coğrafyasında çok değerli bir konuma sahip olduğunu belirten Gedikli, bununla ilgili birbirinden güzel fotoğraf kareleri sundu.

İlgisini özellikle Yenisey Vadisi’ndeki yüz binlerle ifade edilen balbal, yazıtlar ve kaya resimlerine yoğunlaştırdığını gördüğümüz Gedikli, bunların özellikle Kızıl ve Abakan müzelerinde korunmaya alınmış nadide örneklerine dikkatlerimizi çekti. Bölge Türklerinin inançlarına da değinen Gedikli, Tuvalılardaki Budizm, Krosnayaks Tatarlarındaki İslamiyet inancının yoğunluğu bir yana, atalarımızın Gök Tanrı dininin toplum yaşantısındaki ağırlığını gösteren ilginç izlenimler sundu.

Bölge Türklerinin günlük yaşantılarıyla ilgili tespitlerini ve halkla ilişkilerin de dile getiren Gedikli, konuşmasını, gerek sıradan halkın gerekse Türkiye’de Türk Dünyasının değişik noktalarında açtığımız eğitim kurumlarında, zaten var olan genel Türklük bilincini pekiştirmiş birçok kişinin kendilerini candan kucakladığını, bu sebeple kardeş ülkelerin imkânı olan her Türk tarafından mutlaka görülmesi gerektiğini vurgulayarak bitirdi.

Katılımcıların soru ve katkılarıyla genişleyen konferans, Orhan Gedikli’nin vakfımızın aksakalları ve gençleriyle hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

Etiket:

Kategori: Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.