Çanakkale Zaferi

19 Mart 2017

Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsümüzde, 18 Mart 2017 Cumartesi günü 14.00’te, “Çanakkale Zaferi” başlıklı konferansıyla Hüsnü Dökmeci’yi konuk ettik.

Bir İstanbul Erkek Lisesi, bir Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği mezunu olan Hüsnü Dökmeci, vatansever bir millet ferdi olarak ziyaret ettiği Çanakkale Muharebeleri alanında uyanan merakıyla başlayan Çanakkale Zaferi hakkındaki geniş kapsamlı ve detaylı araştırmalarını, sunum teknolojilerine ve konuya hâkimiyetinin imkânlarını etkili bir şekilde kullanarak bizlere aktardı.

Sözlerine Atatürk’ün “Biz Anafartalar’da bir darü’l-fünûn kaybettik.” sözlerine vurgu yaparak başlayan Dökmeci, öncelikle bizim Türk milleti olarak Çanakkale’de neler kazandığımızı değil neler kaybettiğimizi özetledi. Dökmeci, Çanakkale’de kaybettiğimiz binlerce aydın, okumuş insanımızın hayatta kalabilmesi durumunda, Kurtuluş Savaşımızın kazanımları çok daha büyük ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurumları çok daha güçlü olabilecekti dedi.

“Osmanlı Devletinin 19. Yüzyılı”, “19. Yüzyıl Avrupası ve Osmanlı-Prusya İlişkileri”, “1. Dünya Savaşına Giriş” başlıkları altında, Osmanlı Türkiyesi’ni Çanakkale Deniz Muharebeleri’yle yüz yüze getiren olay, durum ve stratejilerin geniş bir yorumunu yapan Dökmeci, daha sonra “Çanakkale Deniz Muharebeleri” ve “Çanakkale Kara Muharebeleri” başlıkları altında, Muharebelerin, İstanbul, Berlin, Paris, Londra’dan verilen emir, atama ve yönlendirmelerle Çanakkale Boğazı ve çevresindeki yarımada ve kıyılarda, ay ay, gün gün, saat saat nasıl geliştiğini rakamlar, haritalar, tarihî ve düzenleme görsellerle gözler önüne serdi.

Çanakkale Zaferi’nin akıl fikir zorlayan hurafelerle izah edilmenin tam tersine bir gerçekler savaşı olduğunu belirten Dökmeci, Çanakkale’nin bir ordular muharebesi olduğunu, orada savaş teknolojisinin en son silahlarıyla meydana giren düşmanla, ısmarlama teknolojiyle meydana giren Türk ordusunun eşit olmayan şartlarda savaştığını; buna rağmen Türk Ordusunun, birbirinden yetenekli Esat Paşa,  Cevat Paşa, Yarbay Mustafa Kemal gibi subaylarının sevk ve idaresinde cesaret, fedakârlık ve iman gücü üstünlüğüyle düşmanı, bütün umutlarını Çanakkale’ye gömerek gerisin geriye gönderdiğini söyledi.

Dökmeci, Çanakkale Zaferi’nin, İstanbul’u alarak Osmanlı Türkiyesi’nin başını koparıp tarihe gömmek, Ruslara Boğaz yollarını açarak elde edecekleri ticari gelirlerle güçlerine güç katmak arzusunda olan Batılı güçlerin bu emellerine engel olduğunu ve bir Türk dehası olan Mustafa Kemal’i, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmaya götüren yolun başına getirdiğini söyledi.

Dökmeci; bugün sahip olduğumuz güzel vatanımızda, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, Türk Bayrağı altında özgürce yaşıyorsak, bunu Çanakkale Zaferini kazanan Türk ordusunun kahraman şehitlerine ve gazilerine borçluyuz; onlara olan borcumuzu, ancak akılla, ilimle, fenle güçlü bir Türkiye yaratarak onu, içte ve dışta özgür bir iradeyle onurlu bir şekilde yaşatarak ödeyebiliriz, diyerek konuşmasını tamamladı.

Etiket:

Kategori: Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.