Alaska Kızılderilileri ve Efsaneleri

03 Mart 2015

Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsümüzde 7 Mart 2015 Cumartesi günü, vakfımızın kıymetli hocalarından Müjgan Ergil, “Alaska Kızılderilileri ve Efsaneleri” başlığı altında bir konuşma yaptı.

Konferans öncesinde TDAV Gençlik Kolları üyesi ve Marmara Üniversitesi öğrencisi Zeynep Beyhan, İstiklal Marşımızın 12 Mart 1921’de kabulü bağlamında Mehmet Âkif Ersoy’u yad eden ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, Türk kadınının milletine verdiği emeği kutlayan bir konuşma yaptı.

Açılış konuşmasını yapan Ön-Türkler hakkındaki araştırmalarıyla tanıdığımız Doç. Dr. Haluk Berkmen, Türk Dünyası’nın sınırlarını çizerken dil ve kültür benzerliklerinin gözden kaçırılmaması gerektiğini, Kızılderileri bu anlamda değerlendirdiğimizde bizimle akraba olduklarına dair birçok izleri görmenin mümkün olduğunu söyledi.

Sözlerine Turan Yazgan Hocamızın kurduğu ve önderliğiyle bugünlere getirdiği Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın, Kızılderililerin Türklüğü bağlamında dergilerinde makaleler yayımladığını, kitaplar çıkardığını belirterek başlayan Müjgân Ergil,  Alaska’ya yaptığı geziye ilgi uyandırmak ve sonrasında gördüklerini değerlendirmek hususunda bu yayınlardan son derece faydalandığını ifade etti. Ergil, yine TDAV’ın 1993 Temmuzunda Sibirya ve Saha Eli Yakutistan’a düzenlediği geziye, görev yaptığı Kazan’dan katıldığını, bu bölgelerden Alaska’ya geçtiği iddia edilen akraba Kızılderililerin ülkesini görme arzusuna o zaman kapıldığını,  bunu ancak 2008’de gerçekleştirebildiğini ifade etti.

Yakın yıllarda, Kanada’ya ve en son bir ay önce de Güney Amerika’ya bir gezi yaptığını ve buralarda  – birçok bölgede müzelik olsa da- kardeş Kızılderililerin izlerine, eserlerine ve yaşayışlarına tanık olduğunu belirten Ergil, Alaska’daki Atabaşkan Kızılderililerinin coğrafyası, kültürü ve yaşayışlarıyla ilgili gözlemlerini, Reha Oğuz Türkkan, Toung-De Kien, Prof. Ferrario, Dr. Calvin Kephart gibi birçok alan uzmanının çalışmalarından elde ettiği bilgiler ışığında fotoğraf ve video yansılarıyla yorumlayıp anlattı.

Konferansının devamında efsanelerin, birçok araştırmacının tarihî gerçeklere ulaşmasında yol gösterici olduğuna dair örnekler vererek, Kızılderili efsanelerine de bu gözle bakılması gerektiğine dikkat çeken Ergil, kökü tarihin derinliklerinde olan kardeşliklerine inandığımız bu halkla ilgili merakımıza cevaplar verip, akrabalığımızın ince bağlantılarını görmemizi sağladı.

Etiket:

Kategori: Süleymaniye Kürsümüz

Comments are closed.